Our Knowledge Base - Tips

Our Knowledge Base - Tips

Tips voor thuis

Our Knowledge Base - Tips

Je hebt besloten om je kind meertalig op te voeden. Een belangrijke beslissing! Het heeft invloed op het verdere leven van je kind, jezelf en je gezin. Wanneer je kind meerdere talen spreekt, dan heeft dat effect op z’n identiteit, sociale leven, scholing, werk, relatie en manier van denken. Meertaligheid is meer dan alleen het spreken van twee of meerdere talen. Het heeft ook culturele gevolgen voor je kind, hij doet ervaringen op in verschillende werelden. In hoeverre het gaat lukken hangt waarschijnlijk voor een groot deel van jou af. Maar niet alleen, want de taalsituatie van je kind telt ook mee. Een stabiele leefomgeving, hoeveel tijd je kind Nederlands hoort, welke materialen hij tot zijn beschikking heeft, er zijn heel wat factoren die meespelen. De taalsituatie van je kind is dus van levensbelang. Kijk hieronder hoe je de taalsituatie  zo optimaal mogelijk kunt maken.

Tip 1:

Geduld: Neem de tijd. Je einddoel is dat je kind uiteindelijk Nederlands spreekt. Je hebt een lange en avontuurlijke reis voor de boeg. Zie het als een reis waarbij je stap voor stap een stukje dichterbij je eindbestemming komt. Vergeet daarom niet om onderweg te genieten van alles wat je tegenkomt. Maak het interessant en vooral ook relevant voor je kind. Wees niet gehaast, dat maakt het voor je kind alleen maar moeilijker. Probeer voor ogen te houden dat het belangrijkste is dat jullie samen plezier beleven aan dit avontuur!

Tip 2:

Strategie: Je kan een taal op verschillende manieren leren. Kies de manier die het beste bij jullie gezin past. De bekendste zijn:
Een Taal per Ouder strategie (One Person One language), beide ouders spreken hun eigen taal met het kind
Minderheidstaal thuis, bv. binnen het gezin wordt thuis Nederlands gesproken en buitenshuis de taal van de omgeving.
Een situatie, een taal, bv. Nederlands als mama alleen met de kinderen thuis is, de andere taal als partner er ook bij is, of koppel het Nederlands aan momenten bv tijdens het eten of tijdens het spelletjes spelen, etc.

Tip 3:

Leeftijd: Je kind gaat verschillende fases door in z’n leven. Zit hij goed in zijn vel? Zijn er veel veranderingen op dit moment? Als hij er bv. graag bij wil horen op zijn nieuwe school, dan heeft hij er misschien even helemaal geen zin in om Nederlands te praten. Dat betekent niet dat je kind geen Nederlands meer zal praten, maar dat hij nu vooral bezig is met het oplossen van problemen in zijn eigen wereldje. Ga met taal net zo om als met andere veranderingen in het gedrag van je kind. Probeer erachter te komen hoe je kind zich voelt wat betreft het Nederlands. Hoe vindt hij het eigenlijk om een extra taal te leren?

Tip 4:

Aanbod: Welke taalprikkels krijgt je kind? Bedenk dat jij waarschijnlijk de enige bent van wie hij nieuwe woorden hoort. Hoe meer verschillende woorden je gebruikt, des te beter. Wanneer hij wat ouder is, zijn de dagelijkse gesprekken niet genoeg meer. Je moet ervoor zorgen dat je je kind uitdaagt met een gesprek over een boek, het nieuws, een film of verzin een rollenspel… Praten, praten, praten is de boodschap. Haal gewoon alles uit de kast om je kind te verrassen met taal!

Tip 5:

Een voorbeeld zijn: Ben jij een goed voorbeeld voor je kind? Gebruik jij het Nederlands zo vaak als je kunt of spreek je meestal een andere taal? Een kind voelt haarfijn aan hoe belangrijk het Nederlands voor je is. Wanneer jij zelf positief bent over de taal, dan geef je dit automatisch mee aan je kind. Daardoor krijgt hij ook zin om Nederlandse spelletjes te doen, oma te bellen en samen op een Nederlandse website te kijken. Een positieve houding van jou is dus van levensbelang. Let op dat je de andere taal niet afwijst, probeer een goed evenwicht te zoeken tussen beide talen en raak niet gefrustreerd wanneer je kind er een woord in de andere taal doorheen gebruikt.

Tip 6:

“Laten leven” van de taal: Taal kun je niet leren uit een boek. Taal moet je voelen. Zonder het te hoeven zeggen, voelt je kind hoe belangrijk het voor je is. Dit speelt op ieder moment van de dag en overal, tijdens het koken, autorijden of boodschappen doen. Maak de taal wonderbaarlijk en zorg dat het tot leven komt voor je kind. Zing liedjes, vertel versjes, kijk foto’s, maak een grapje in het Nederlands, bezoek websites, bak poffertjes, organiseer een rommelmarkt, vertel de verhalen uit je eigen jeugd of kijk samen naar het Jeugdjournaal. Er zijn er ontelbaar veel leuke dingen om te doen, maak er altijd een klein feestje van, op welke manier dan ook!